Další administrativní zatížení podnikatelů. Všichni provozovatelé hostinských, restauračních zařízení, barů, vináren, občerstvení a dále i prodejce lihovin v maloobchodních prodejnách, případně i v dopravních prostředcích, kteří se zabývají distribucí lihovin (kvasného lihu, konzumního linu nebo lihovin a prodejem těchto produktů), potřebují koncesi.
Dne 17.10. 2013 nabyl účinnosti zákon o živnostenském podnikání, kdy předmětná novela mimo jiné nově reguluje prodej kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin.
Podnikatelé, jež jsou oprávněni prodávat kvasný líh, konzumní líh nebo lihoviny mohou v této činnosti pokračovat po dobu 6-ti měsíců (tj. do 17. dubna 2014), avšak v této lhůtě jsou povinni požádat Živnostenský úřad o vydání příslušné koncese. Jak to nejjednodušeji provést? Navštívíte nejbližší Živnostenský úřad a požádáte o vydání koncese. Vezměte si sebou platný doklad a 1.000,-Kč. Koncesi Vám vydají během jednoho týdne.
Existují nějaká pravidla, respektive nároky ze strany úřadu (podmínky) pro udělení koncese?
Žádné nároky, pravidla a podmínky úřad nevyžaduje.